Iako su proizvođači u nezavidnoj situaciji šljiva je najveći voćarski potencijal BiH

Bez autora
Aug 24 2011

U organizaciji Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu i Tehnološkog fakulteta u Tuzli, na predstojećem Gradačačkom sajmu poljoprivrede 2. septembra će biti održano i savjetovanje o proizvodnji hrane s međunarodnim učešćem - Agro Tech. Zbog toga što je Evropska unija uvela prelevmane na bh. šljivu, proizvođači i otkupljivači našli su se u veoma nezavidnoj situaciji, a jedna od tema savjetovanja bit će i branje, transport i čuvanje svježe šljive, koju će izlagati prof. dr. Midhat Jašić s Tehnološkog fakulteta u Tuzli. Šljiva je najzastupljenije voće na našim prostorima, pa zbog toga predstavlja najznačajniji voćarski potencijal. Da bi bili iskorišteni proizvodni potencijali i prirodne konkurentske prednosti, potrebno je usavršiti procese primarne proizvodnje. Primjenom savremenih tehnologija moguće je ostvariti konkurentske prednosti u prodaji šljive u svježem stanju te osigurati veće količine kvalitetnijeg proizvoda za preradu...

Iako su proizvođači u nezavidnoj situaciji šljiva je najveći voćarski potencijal BiHU organizaciji Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu i Tehnološkog fakulteta u Tuzli, na predstojećem Gradačačkom sajmu poljoprivrede 2. septembra će biti održano i savjetovanje o proizvodnji hrane s međunarodnim učešćem - Agro Tech. 

Zbog toga što je Evropska unija uvela prelevmane na bh. šljivu, proizvođači i otkupljivači našli su se u veoma nezavidnoj situaciji, a jedna od tema savjetovanja bit će i branje, transport i čuvanje svježe šljive, koju će izlagati prof. dr. Midhat Jašić s Tehnološkog fakulteta u Tuzli. 

- Šljiva je najzastupljenije voće na našim prostorima, pa zbog toga predstavlja najznačajniji voćarski potencijal. Da bi bili iskorišteni proizvodni potencijali i prirodne konkurentske prednosti, potrebno je usavršiti procese primarne proizvodnje - ističe prof. dr. Jašić.

Primjenom savremenih tehnologija, dodaje on, moguće je ostvariti konkurentske  prednosti u prodaji šljive u svježem stanju te osigurati veće količine kvalitetnijeg proizvoda za preradu.
 
Na savjetovanju će prevladavati teme u vezi sa standardima u proizvodnji, plasmanom i izvozom voća, prezentiranjem dosadašnjih rezultata i perspektivama razvoja proizvodnje jagodastog voća u BiH. 

Teška sezona 

Zbog izuzetno teške sezone za poljoprivredne proizvođače, ali i prerađivače, očekuje se da će ovogodišnje savjetovanje izazvati veću pažnju poljoprivrednika kao i zaposlenih u prerađivačkim kapacitetima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik